10 ianuarie 2012

Despre ”Atenție la Facebook” și teoria conspirației

Am primit azi prin e-mail un mesaj de avertizare privind Facebook. Autorul este “anonim”, deși în cazul unui asemenea mesaj, cred că autorul putea semna liniștit documentul, dându-i mai mare credibilitate. Cercetând amprenta informatică am găsit că autor este cineva care și-a botezat calculatorul ”falex”. Oare de ce nu a semnat? Posibil să creadă sincer enormitățile cu care amestecă sfaturi de altfel utile și se teme de răzbunarea conspiratorilor?

Un astfel de ”manifest” nu este ceva nou. Chiar documentul în cauză este preluat pe mai multe bloguri din România, deci a prins. Sute de mii de pagini pe Internet descriu în stil catastrofic geneza și rolul Facebook, legăturile presupuse guverne, servicii secrete sau diverse organizații subversive. Fenomen mondial acceptat de aproape un miliard de oameni, Facebook a intrat și în atenția adepților teoriei conspirației alături de subiecte ca guvernul mondial, Bilderberg, sionismul, masoneria, CIA, OZN, asasinarea lui Kennedy, etc. Este un fapt real că mulți se tem și nu-și fac cont pe Facebook alături de 4 milioane de compatrioți care și-au făcut și că pe de altă parte copii de 10-12 ani contrar politicii Facebook au conturi pe această rețea și nu sunt suficient de pregătiți să înțeleagă pericolele ce-i pot paște. Lucru perfect valabil și pentru mulți adulți care publică pe Facebook detalii personale ale lor, rudelor și prietenilor cu oarecari potențiale pericole.

Precizez ca sunt prezent pe Facebook (http://www.facebook.com/vbaltac) și nu neg pericolele folosirii nu numai a Facebook, ci în general a rețelelor sociale.
În cartea mea Tehnologiile Informației – Noțiuni de bază la pag. 251-252 chiar afirm că:
reţelele sociale au un impact major în societatea modernă, dar că în afara avantajelor certe de socializare la nivele încă neatinse în istoria societăţii umane, există şi fenomenul de infracţiuni cibernetice sau cyber–crime. Pericolele potenţiale odată cunoscute pot fi evitate: 
• Accesul fără îndrumare şi supraveghere al copiilor. În afara posibilităţii contactului cu infractori de felurile genuri, copii pot divulga date personale, introduce pe Internet informaţii importante pentru răufăcători, etc. 
• Phishing-ul este din ce în ce mai răspândit pe reţelele sociale; persoanele neavizate sau neinstruite se pot loga pe false reţele sociale unde se produce un furt de date personale, parole, etc. Recent s-au făcut publice cazuri de contacte pe reţele sociale care erau generate de autorii de „ scrisori nigeriene” deja amintite în alt capitol. • Spam-ul este şi el prezent pe reţele sociale sub forma unor încercări de „prietenie” (sau „urmărire” în cazul Twitter), care pot fi în fapt și reclame mascate pentru medicamente, sau legături către furnizori de droguri sau prostituţie. 
• Intimitatea este adesea încălcată prin lipsa de grijă a participanţilor care încarcă fotografii, filme sau alte documente care pot fi cu acoperire de drept de autor sau cu caracter privat 
• Distragerea de la activităţile profesionale este frecventă la persoane care accesează reţele sociale în timpul de lucru. Se ignoră faptul că angajatorul prin serviciile de resurse umane sau altfel poate constata acest lucru. 
Reţele sociale sunt utile pentru multe scopuri personale sau de afaceri. Ele însă pot fi deci şi periculoase, dacă nu se conștientizează riscurile folosirii lor. Datele personale sau confidenţiale nu trebuie afişate pe Internet sub niciun motiv. Reţelele sociale pot fi folosite și pentru a găsi prieteni noi, pentru conexiuni romantice sau pentru promovarea personală. Ele pot însă folosite însă greșit sau dăunător folosite și pot atinge grav intimitatea sau reputaţia. Mass media abundă de exemple. Un caz particular de îngrijorare este folosirea lor de către copii care pot cădea ușor victime unor răufăcători, divulgând cu ușurinţă informaţii nu numai despre ei, dar și despre părinţi și mediul în care trăiesc. 

Documentul primit merită discutat, deoarece demonizează Facebook, dar conține și câteva sfaturi utile. Mai întâi să reproducem documentul primit, dându-i o anumită satisfacție prin difuzarea lui autorului ”falex”.  

ATENȚIE LA FACEBOOK 
Acest mesaj este adresat tuturor celor care utilizează "FACEBOOK" sau doresc să-l utilizeze. FACEBOOK este o CAPCANA! Acest sistem nu a fost creat doar pentru PLACEREA DVS; numai cei naivi pot crede asta! In spatele FACEBOOK se află o imensă afacere, pentru care materia primă o constituie chiar VIAȚA DVS! Mesajul care urmează este un avertisment referitor la FACEBOOK. Este bine sa fiți in cunoștință de cauza. FACEBOOK este cea mai mare rețea de „socializare” din lume, având azi peste 700 de milioane de utilizatori înregistrați. Mulți cred ca FACEBOOK e utilizat conform legilor locale ale fiecărei tari. In realitate FACEBOOK este o societate californiana care funcționează după legislația Californiei (diferita chiar și de cea americana). Aceasta înseamnă ca tot ceea ce Dvs. plasați pe FACEBOOK va fi arhivat in mod LEGAL intr-o bază de date enormă (fotografii, clipuri, conversații, discuții, documente, texte etc.) și păstrat acolo chiar dacă Dvs. le ștergeți! Și, încă o dată, procedând astfel FACEBOOK este in perfecta legalitate! De altfel, toți utilizatorii FACEBOOK și-au dat acordul pentru ca datele lor personale sa fie înregistrate, conservate și utilizate in orice scop. Va surprinde? Înainte de a utiliza FACEBOOK vi s-a cerut un clic pe „accept condițiile”, și, ca de obicei, nu le citiți cu atenție... Este știut ca FACEBOOK este un site gratuit. Mă veți întreba: de unde ia FACEBOOK banii pe care ii consuma pentru remunerarea celor angajați sau a colaboratorilor, pentru plata brevetelor pe care le înregistrează etc.. Răspunsul este simplu: actualmente un număr foarte mare de firme cumpăra dreptul de a consulta arhivele FACEBOOK, de unde pot obține date care ii interesează. Chiar și serviciile de apărare sau politia apelează la aceasta arhiva in cursul anchetelor pe care le întreprind. Fiți atenți! Greșelile Dvs. de tinerețe nu trebuie sa devina imposibil de șters! Evitați orice fel de fotografii compromițătoare (cu alcool, țigarete, droguri, fotografii tendențioase, intime, vulgare etc.), insulte (caci acestea pot servi ca probe in justiție), informații / date personale sau private, chiar in relațiile cu prieteni apropiați... Prietenii de azi pot deveni dușmanii de mâine!. Și toate acestea sunt valabile și pentru documente ale prietenilor: mulți adolescenți pun pe FACEBOOK poze ale prietenilor in ideea ca aceștia nu vor fi deranjați, chiar daca unii sunt minori și ar avea nevoie de acordul părinților... Cereți totdeauna consimțământul persoanei a cărei fotografie o postați pe FACEBOOK! Nimeni nu poate invoca necunoașterea legii, nu puteți spune in instanță „nu am știut”! Folosiți cum doriți aceste informații. Cel puțin sunteți prevenit! De altfel, se poate pune și întrebarea de principiu in legătura cu FACEBOOK: la ce folosește o asemenea exhibare a vieții private? FACETI SA CIRCULE ACEST MESAJ! NU VĂ VA LUA DECAT CATEVA MINUTE. VETI FI MAI LINIȘTIT ȘI DVS, CA ȘI CORESPONDENTII DVS. MULTUMESC!

Nu este intenția mea să continui cu multe detalii privind Facebook, voi face numai câteva comentarii la documentul primit și care circulă pe Internet. Se spune în el că ”FACEBOOK este o CAPCANA! Acest sistem nu a fost creat doar pentru PLĂCEREA DVS; numai cei naivi pot crede asta!” Am vizionat și eu filmul The Social Network și am citit multe cărți printre care cea mai apreciată de mine este The Facebook Effect autor David Kirkpatrick . Facebook a fost creat de Mark Zuckerberg care ca student a avut o idee genială. Nici el, nici alții nu au bănuit ce impact global va avea opera lui. Mă număr deci printre naivii care cred că Facebook a fost creat pentru plăcerea oamenilor de a folosi util și plăcut tehnologiile digitale. Se continuă patetic cu ”In spatele FACEBOOK se află o imensă afacere, pentru care materia primă o constituie chiar VIAȚA DVS!”. Afacere a devenit într-adevăr, chestia cu materia primă viața noastră este o figură de stil a unui literat amator. Afirmația că ” tot ceea ce Dvs. plasați pe FACEBOOK va fi arhivat in mod LEGAL intr-o bază de date enormă (fotografii, clipuri, conversații, discuții, documente, texte etc.) și păstrat acolo chiar dacă Dvs. le ștergeți!” are în ea parte adevăr, baza legală, și o presupunere nedovedită, păstrarea informației chiar dacă o ștergem. Autorul presupune că nu știm și îl întrebăm "de unde ia FACEBOOK banii pe care ii consuma pentru remunerarea celor angajați sau a colaboratorilor, pentru plata brevetelor pe care le înregistrează etc". și ne dă răspunsul dorit conform teoriei conspirației ”un număr foarte mare de firme cumpăra dreptul de a consulta arhivele FACEBOOK, de unde pot obține date care ii interesează. Chiar și serviciile de apărare sau politia apelează la aceasta arhiva in cursul anchetelor pe care le întreprind”. Demonstrația lipsește însă …Mă uit chiar la pagina mea pe Facebook și vad că azi sunt prezente reclame pentru piese auto ieftine, eliminarea depresiei, matchmaking, etc. Aceasta este sursa de venituri a Facebook și nu este un secret ca să inventăm altceva misterios. Adevărul este că nu numai diverse servicii, dar oricine poate căuta pe Facebook și obține informații uneori periculoase pentru persoana respectivă. Citeam de curând că într-o țară totalitară serviciile secrete află mai ușor ca înainte care sunt ”prietenii” dizidenților.

Sfaturile care urmează în continuare în document privind fotografii, documente, etc. sunt utile și este bine să fie urmate. Ceea ce însă nu justifică și concluzia: ”la ce folosește o asemenea exhibare a vieții private?” Sute de milioane de oameni își dau singuri un răspuns la întrebare: socializare, informare, marketing, publicitate, etc. Desigur, că sfaturi de precauție sunt necesare și nu trebuie să lipsească pe Internet. Pe Facebook sunt persoane cu identități false, se face spam sau phishing, se manipulează oameni, se creează conturi ale unor personalități fără voia lor, se formează grupuri cu conotații la marginea legii, etc. Facebook nu este un paradis și nu este intenția mea să-l prezint în acest fel. Este nevoie de mai multă instruire și educație în folosirea acestui instrument Internet, mai ales că extrem de mulți tineri din generația pe care eu o numesc fără a fi peiorativ Generația Facebook folosesc rețeaua comițând multe greșeli care îi pot costa. Pledez pentru oricâte ”manifeste” cu sfaturi utile, dar fără dezinformare, demonizare și elemente evidente de ”teoria conspirației”. Și parafrazez încheierea documentului primit:
FACETI SA CIRCULE ȘI ACEST MESAJ ALĂTURI DE CELĂLALT! NU VĂ VA LUA DECAT CATEVA MINUTE. VETI FI MAI LINIȘTIT ȘI DVS, CA ȘI CORESPONDENTII DVS. MULTUMESC!.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mircea Sarbu a postat pe Google+ urmatorul comentariu la acest post:
Sunt aproape în totalitate de acord cu comentariul dvs. de pe blog. Spun "aproape" pentru că lăsasţi să se înţeleagă că identităţile false sunt ceva rău în vreme ce eu cred că, în anumite condiţii, sunt acceptabile. Acele "anumite condiţii" se referă la trolling, spamming, phishing etc.
Adevărul este că şi identităţile reale sunt adesea tratate ca nicknames. Exagerând puţin, n-am nici o garanţie că sunteţi profesorul Baltac şi nu cumva cineva care-şi asumă acest brand. Căci despre branding este (în esenţă) vorba.
Când e vorba de sfera mea de expertiză, semnez întotdeauna cu identitatea reală şi mă feresc de replici foarte tăioase sau de diverse altele care mi-ar putea afecta (acum sau în viitor) mărunta mea reputaţie. Dar dacă particip la un forum despre câini de rasă (sau despre trenuleţe, sau acvaristică sau cine ştie ce alt hobby mă loveşte, ba chiar şi în zona politică sau oricare alta în care sunt un biet amator) prefer un pseudonim. Nu vreau să amestec competenţa mea dintr-un domeniu (atâta câtă este) cu incompetenţa dintr-un alt domeniu. Sunt sfere diferite ale vieţii mele şi mă bucur că am posibilitatea să mă "multiplic" :-).
Pe de altă parte, un nickname poate fi mai catching (sau chiar mai reprezentativ) decât un nume real şi poate fi asumat iar în jurul său se poate clădi o reputaţie, un veritabil brand. Face parte din ethosul Reţelei şi are un avantaj important: caracterul efemer. De când sunt pe reţea (vreo 20 de ani) m-am schimbat şi mi-am schimbat uneori radical opiniile. Unele nu mă mai reprezintă şi nu vreu să rămână pe veci atârnate de identitatea mea reală. Nu vreau să trişez, ci doar să mă apăr de o memorie care n-are flexibilitatea contextuală şi afectivă a memoriei umane.
Desigur, nu există anonimat perfect, dar pseudonimele asumate pot fi onorabile.
Un articol fascinant (din 1996!) care atinge şi această temă:
http://www.wired.com/wired/archive/4.01/channeling_pr.html

VasileBaltac spunea...

Domnule Mircea Sarbu,
Multumesc si desigur sunt de acord cu ce spuneti, daca sunteti Mircea Sarbu, dar si chiar daca nu sunteti! :-))

Si eu am cateva identitati de tip pseudonim pe Internet si chiar pe Facebook, dar le folosesc in scopuri "pasnice".
Ma gandeam in interventia pe blog numai la folosirea de identitati false in scopuri in afara legii sau a netichetei. Ca sunt de acord cu anonimatul in anumite cazuri o demonstreaza si un paragraf din cartea mea recenta destinata alfabetizarii digitale Tehnologiile Informatiei Notiuni de baza unde la pag. 206 spun ca un avantaj al listelor este:
Anonimatul: Participantul este identificat după adresa sa de E-mail şi după conţinutul mesajelor. Se creează astfel posibilitatea unei prime impresii bazate pe conţinutul mesajelor şi nu determinate de personalitatea celui ce intervine. Aprecierea intervenţiilor după conţinut elimină subiectivismul şi poate crea reputaţii în rândul membrilor listei.

Linkul la WIRED este extrem de relevant pentru complexitatea subiectului pseudonimelor si anonimitatii, subiect care desigur nu are punct zero Internetul .